Samspillentreprise, digitale modeller og nøye planlegging har allerede gitt resultater for Berg og Bundebygg AS. Det er byggherren som velger entrepriseform etter gjennomført forprosjekt, men før detaljplanlegging og byggestart.
– Da har vi fått tilstrekkelig oversikt over prosjektet til at byggherren kan velge mellom en insentivstruktur med overskuddsdeling eller en mer tradisjonell fastprismodell. Vi gir byggherren fullt innsyn i prosjektet, og dersom samspillsmodellen blir valgt, arbeider vi med åpne bøker, sier Berg. – Vi foretrekker klart denne entreprisemodellen, siden den sikrer større gjensidig engasjement og samarbeid med prosjektet i sentrum, sier han.
I større prosjekter arbeider Bundebygg på tilsvarende måte mot leverandører. Da er det entreprenøren som velger entrepriseform etter at leverandørleddet har meldt interesse for samspillkontrakter.
– Teamarbeidet som er et resultat av slike samspillkontrakter er forløsende for prosjekter. Kommunikasjonen går lettere, og medlemmene i arbeidsgruppen møter hverandre med gjensidig respekt. Ideer luftes i større grad, uten at folk er redde for å bli «skutt ned», sier Berg. – Dessuten skaper modellen en felles sikkerhetsvurdering og øker sjansen for at avviksrisiko blir avdekket tidlig. Det sparer oss for feil og de kostnadene som følger med.
– Bygg21s mål om 20 prosent er et voksent tall. Men i lys av hva vi har oppnådd, inkludert plan- og byggeprosesser, mener jeg faktisk at det er riktig og realistisk, avslutter Berg.