Bygg21 Magasin 2019 | SAMMEN SETTER VI STANDARDEN | A18. Usbl ønsker rimeligere og bærekraftige boliger – Usbl
1372
page-template-default,page,page-id-1372,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
– Usbl er ingen døgnflue. Vi skal forvalte boligene vi bygger inn i framtida, og har dermed et langsiktig perspektiv når vi utvikler de. Vi ønsker å strekke oss langt for å bygge gode boliger både for de som skal bo der og for miljøet, sier administrerende direktør i Usbl, Johan Bruun.

Usbl ønsker rimeligere og bærekraftige boliger – med mer deling

– Boligutvikling er komplekst, men en felles bransjenorm tjener alle parter, sier Johan Bruun, administrerende direktør i Usbl. Han mener Bygg21s veiledere og beste praksis er en god vei mot dette.

I den luftige og lyse kantina til boligbyggelaget Usbl, som holder til på toppen av Arbeidersamfunnets plass 1 i Oslo sentrum, står det plakater som oppfordrer til å redusere matavfall. Og kampanjen har funket så langt.
– Matavfallet vårt er nå nede i 0,7 til 1,5 kg pr. dag på 140 medarbeidere. Dette skal ytterligere ned, sier administrerende direktør, Johan Bruun.


Miljøfyrtårn i 2018
Arbeidet med å redusere matavfallet er et ledd i at hovedkontoret til Usbl i 2018 startet jobben med å bli et Miljøfyrtårn. De ble godkjent i desember.

– Vi ønsker å bli tydeligere på at vi imøtekommer kravet og forventningene til bærekraft og miljø som stadig øker både fra kunder og samarbeidspartnere, sier Bruun.

Usbl signerte Bygg21-signaturen like etter at den ble lansert på Arendals-uka. Bruun synes Bygg21 fortjener honnør for å ha skapt et bedre samarbeid i bransjen, og for å ha åpnet for at man kan spille hverandre gode.

Bygg 21 leder til forutsigbarhet og samarbeid
– Boligutvikling er komplekst med prosesser som tar tid. Å gjøre bransjen mer effektiv og forutsigbar er utrolig viktig for alle parter, sier Bruun.

Han trekker fram viktigheten av veilederne fra Bygg21, og at de vil føre til mer forutsigbarhet partene imellom. Veilederne gir en bransjenorm hvor både boligutviklere og offentlige beslutningsmyndigheter vet hvor de har hverandre, og hvilke krav og forventninger man kan stille. Det vil føre til mer forutsigbare og raske prosesser, og redusere både risiko og tid i utviklingsprosessene. Noe som igjen vil føre til et mer velfungerende boligmarked med billigere boliger, understreker Bruun

– Bygg21-arbeidet treffer oss i aller høyeste grad. Usbl består opprinnelig av åtte fusjonerte boligbyggelag, og vi har jobbet mye internt med å få fram beste praksis, sier Bruun.

Delingstjenester og nye boligmodeller
Usbl vil stimulere til både gjenbruk og flerbruk og har derfor et strategisk samarbeid med BUA; en nasjonal forening som gjør det enkelt for kommuner, lag og foreninger å drive utlån av sport- og fritidsutstyr. De håper at flere borettslag og sameier avsetter areal hvor beboerne kan dele sportsutstyr.  Nå står de bak det første nybyggerprosjektet hvor en slik felles «sportsbu» er blitt regulert inn i kommunens planer.

Et annet nytt initiativ er et pilotprosjekt som skal hjelpe unge mennesker som ikke har nok egenkapital inn i boligmarkedet. De får leie i en periode samtidig som de får opsjon på å kjøpe lenger fram i tid. Egenkapitalen får de opparbeidet seg gjennom prisstigning. I tillegg tilbyr Usbl blant annet løsninger for bildeling i samarbeid med Bertel O. Steen, som er tilpasset borettslag og sameier.


– Usbl er ingen døgnflue
I fjor tilsluttet Usbl seg Grønn Byggallianses 10 strakstiltak, som er et veikart for eiendomsutviklere fram mot 2050. Tiltakene innebærer blant annet å kun kjøpe bygningsprodukter uten innhold av helse- og miljøfarlige stoffer, lage planer for hvordan materialer kan demonteres og rebrukes for å redusere avfall, samt å fjerne fossil oppvarming.

– Usbl er ingen døgnflue. Vi skal forvalte boligene vi bygger inn i framtida, og har dermed et langsiktig perspektiv når vi utvikler de. Vi ønsker å strekke oss langt for å bygge gode boliger både for de som skal bo der og for miljøet, sier Johan Bruun.

Fakta Usbl
Usbl er et av Norges største boligbyggelag som ble stiftet i 1948. De bygger og forvalter boliger med et særskilt fokus på miljø og bærekraft. USBL har i dag over 100 000 medlemmer. I tillegg til en rekke andre fordeler har de forkjøpsrett på 90 000 boliger i de mest sentrale områdene i Norge.