Bygg21 Magasin 2019 | SAMMEN SETTER VI STANDARDEN | A16. Lanserer løsning for digitale byggesøknader – Byggesøknaden
1370
page-template-default,page,page-id-1370,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE

Lanserer løsning for digitale byggesøknader

Med Byggesøknaden.no har Ambita og Norconsult Informasjonssystemer (NOIS) lansert en enkel, rimelig og effektiv måte å levere byggesøknader digitalt for profesjonelle brukere. – Vår nettbaserte løsning gir kunden støtte i søknadsprosessen og tillater deg å søke etter relevant informasjon og varsle naboer digitalt. Alt er samlet på ett sted, og utformet for å være enkelt i bruk, sier Dag Øyvind Lien i Ambita.

– I dag inneholder 60 prosent av omkring 80 000 årlige byggesøknader feil eller mangler som er både kostnads- og tidkrevende å rette opp i, sier Lien. – I Byggesøknaden.no får brukeren tilgang til relevant informasjon, og faren for feil blir markant redusert, sier han.@

Matrikkeldata, kartdata, situasjonskart og kommunekart der det er tilgjengelig, er blant datagrunnlaget som tilbys i løsningen, i tillegg til all grunnbokinformasjon som servitutter, tinglysninger og rettigheter på eiendommen. Dette er data Ambita har lisensiert fra Kartverket og kan benytte i sine systemer.

– Byggesøknaden.no er designet for å digitalisere saksgangen, forklarer Lien. – Data som er tilgjengelig i våre systemer blir lagt inn der de er relevante i søknaden, og valideres i av systemet før søknaden blir sendt til kommunen. Slik unngår vi feil og sikrer en raskere og mer smidig søknadsprosess.

– Kunder som har brukt systemet er svært fornøyde og kaller det helt genialt. Digital byggesøknad sparer arbeid på begge sider av prosessen og gir samtidig høyere kvalitet på søknaden, sier Lien.

Byggesøknaden.no startet med digital nabovarsling, som allerede er godt etablert i markedet. Her går nabovarslene ut digitalt via Altinn med alle relevante vedlegg. Besparelsen i porto og arbeidstid er betydelig.

– I dag støtter Byggesøknad.no både rammesøknader og ettrinnssøknader. Hele søknadsforløpet støttes i et digitalt søknadssystem, sier Lien. – Løsningen kan brukes i alle kommuner, som vil motta søknaden som epost eller i noen tilfeller rett i saksbehandlersystemet. I fremtiden håper vi å kunne søke på bakgrunn i heldigitale BIM-modeller, men det ligger litt inn i fremtiden, sier Lien.

Ambita og NOIS er blant aktørene som har fått konsesjon fra Direktoratet for byggkvalitet til å utvikle og tilby løsninger for digitale byggesøknader. Når ByggSøk stenger høsten 2020 vil Byggesøknaden.no være et enda bedre alternativ. Allerede nå kan prosjekter porteres til systemet.

 

Byggesøknaden.no er priset per søknad – per prosjekt, og en typisk søknad ligger i spennet 400–900 kroner. – Og alt blir lagret hos oss, slik at prosjektdata er tilgjengelig for alltid, sier Lien. – Dessuten blir det opprettet en hendelseslogg for hvert prosjekt, slik at prosjektet alltid er oppdatert med hensyn til vedtak og lignende. Her får man alt på ett sted til en meget konkurransedyktig pris, avslutter Lien.

Foto: Julia Marie Naglestad