Bygg21 Magasin 2019 | SAMMEN SETTER VI STANDARDEN | A15. Effektiv bygging med egen elementfabrikk – Hersleth Entreprenør
1369
page-template-default,page,page-id-1369,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Produksjon av ytterveggselementer i tørre omgivelser. Foto: Kjell Jørgen Holbye.

Effektiv bygging med egen elementfabrikk

Digitalisering, rasjonalisering og industrialisering er mer enn honnørord hos Hersleth Entreprenør i Vestby. Bedriften, som leverer prosjekter til både privat og offentlig sektor, satser på å ligge helt i front av utviklingen, og driver blant annet egen produksjon av elementer i egen fabrikk i Rygge i Østfold.

– Vi legger stor vekt på å utvikle rasjonelle byggeprosesser, og det gir etter hvert resultater, sier Reinert Hersleth, andre generasjons leder av familiebedriften som ble kåret til «Årets bedrift» i Vestby i 2017. – Det innebærer blant annet at vi modellerer prosjektene i BIM, slik at folkene på byggeplass får ut digitale tegninger i 3D på iPad. Dessuten benytter vi LEAN i alle prosjekter, og er ISO-sertifisert, sier Hersleth.

Rasjonaliseringsgevinster følger også av egen produksjon av ferdigbygde bygningselementer ved bedriftens fabrikk i Rygge. Såkalt varme elementer produseres etter spesifikasjoner tilpasset hvert enkelt prosjekt. Fabrikken har 2 produksjonslinjer som lager ferdige vegger komplett med kledning, vinduer og beslag, isolasjon, damsperre og lekter som transporteres til byggeplass for montering.

Elementer brukes i både nærings- og boligprosjekter hvor man ser en gevinst med å bruke denne byggemetoden, og planlegges nå også brukt i større grad i leilighetsprosjekter og kombinasjonsbygg med både næring og bolig som er under utvikling.

– Bruken av ferdige elementer gir flere fordeler, og produksjonsmåten stiller større krav til prosjektering og logistikk. Dette er områder det uansett er viktig å ha fokus på uavhengig av byggemetode, og det er et stort forbedringspotensial i bransjen her. Bruk av elementer tvinger oss til å sette enda større fokus på disse områdene noe som alene gir gode effekter, sier Hersleth.

For å skape enda større rasjonaliseringsgevinster ser Hersleth nå på muligheten å ta i bruk ferdige yttervegselementer i kombinasjon med massivtre i bærende konstruksjoner i større leilighetsprosjekter. Vi tror at dette vil gi ytterligere gevinst i form av en mer rasjonell byggeprosess på byggeplassen. Så kommer klima- og miljøgevinster i tillegg, sier Hersleth, som planlegger å kunne benytte denne byggemetoden i kommende prosjekter.

Hersleth Entreprenør er også involvert i eiendomsutvikling hvor utvikling av eiendom gjøres i rene utviklingsselskaper ved siden av Hersleth Entreprenør, og har i dag tilsammen ca 30 000m2 næring og ca 1 200 boenheter igjen å bygge i porteføljen med godkjente og regulerte områder, samtidig som at man jobber med ytterligere ca 1300 boliger i andre fremtidige boligprosjekter.

Dette er Hersleth Entreprenør:

  • Familieeid entreprenørbedrift etablert i 1992
  • Omsatte for ca. 445 millioner i 2018
  • 85 ansatte, hvorav ca 40 fagarbeidere
  • Nedslagsfelt fra Oslo Syd til svenskegrensa
  • Har jobbet med blant annet kirker, politistasjoner, hoteller, industribygg og boligprosjekter
  • Involvert i eiendomsutvikling
Reinert Hersleth, Adm. Direktør i Hersleth Entreprenør AS.