Bygg21 Magasin 2019 | SAMMEN SETTER VI STANDARDEN | A10. Arkitektkontor med tradisjon for bærekraft – Allark
1364
page-template-default,page,page-id-1364,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Oslos Byråd for byutvikling, Hanna Elise Marcussen, har kåret byggeprosjektet Nordre gate 20–22 på Grünerløkka som sin miljøfavoritt. Bak står Alliance arkitekturstudio AS, Norges første arkitektkontor som ble medlem i UN Global Compact.

Arkitektkontor med tradisjon for bærekraft


Oslos Byråd for byutvikling, Hanna Elise Marcussen, har kåret byggeprosjektet Nordre gate 20-22 på Grünerløkka som sin miljøfavoritt. Bak står Alliance arkitekturstudio AS, Norges første arkitektkontor som ble medlem i UN Global Compact

Stål, betong og mur er blitt byttet ut med massivtre i Nordre gate 20-22 på Grünerløkka i Oslo. Foreløpig står bygget bak et gjerde merket «veiarbeid»; men i løpet av høsten 2019 skal bygården romme 38 leiligheter, en av disse en fellesleilighet for alle beboerne. Her er det sykkelparkering, men ikke plass for bil. Grøntarealer på tak og tomt sørger for å håndtere overvannet ettersom problemer med store nedbørsmengder blir større på grunn av klimaendringer. Beboerne kan også dyrke egne grønnsaker.


– Vi er et middels stort arkitektkontor med sterk bærekraftsprofil, og var det første norske arkitektkontoret som ble medlem av UN Global Compact i 2007. Våre ansatte ønsker en ytterlige forsterket innsats på bærekraft og sirkulær økonomi i prosjektene våre, sier partner i Alliance, Tarjei Halvor Torgersen.

United Nations Global Compact er FNs organisasjon for bærekraftig næringsliv og verdens største bedriftsinitiativ for bærekraft.

Fossilfritt med grønt tak
Andre meritter med prosjektet i Nordre gate er at det er fossilfritt, det har vært brukt anleggsmaskiner som går på biodiesel. Det har en utestue laget av gjenbruksmaterialer, og oppvarmingen skjer ved 300 meter dype geobrønner. Det er kjent som Oslo første infillprosjekt i massivtre. Innfill betyr å bygge mellom to eksisterende bygg i tett by. Nordre gate er et godt eksempel på hvordan Alliance jobber.

– Vi er et ungt og endringsvillig kontor, selv om vi har holdt på en stund. Vi strekker oss etter det å implementere det som er beste praksis i tråd med Bygg 21. Vi tror og håper at det som nå er beste praksis vil bli den rådende bransjestandarden, sier Torgersen.

Bruker Bygg 21 sine veiledere i strategi
Alliance har fulgt med Bygg 21 og forløperen Byggkostnadsprogrammet siden det startet. Nå jobber kontoret med å revidere sin strategi og visjon og prosjektrutiner. Til det bruker de Bygg 21 sine veiledere.


– Vi ser at det er behov for sterkere styringssystem for prosjektprosessene. Som arkitektkontor ønsker vi å komme inn i prosjekter så tidlig som mulig. Reguleringsfasen er den viktigste fordi så mange premisser legges der og en har størst mulighet til å påvirke.

Torgersen innrømmer at det er utfordrende å få utbyggerne til å tenke bærekraftig fordi det er snakk om store investeringer og høye krav til utnyttelse. Samtidig merker han at bransjen er i endring.


Også i teten med Breeam
Alliance har også tegnet et av de første kontorbyggene som har fått Breeam-sertifiseringen «Excellent», første byggetrinn i 2020park. Sertifiseringen er basert på dokumentert miljøprestasjon i ni kategorier, blant annet energi, helse og forurensing.

– Breeam er et godt verktøy for å sikre ansvarlighet, samt at det gjør det lettere å måle og kommunisere resultatoppnåelsen. Vi merker at stadig flere utbyggere ønsker å ha prosjekter som Breeam-sertifiseres.

Bygg 21 skaper tillit i byggenæringen
Noe han synes er det aller viktigste med Bygg 21 er vektleggingen av samhandling.
– Evnen til samhandling og til tillit, det er det som gjør Norge så sterkt. Byggenæringen har kanskje ikke vært så god til samhandling, vi har sittet litt på hver vår tue. Men Byggkostnadsprogrammet har fått næringen til å jobbe mer sammen mot de beste løsningene, et arbeid Bygg21 fortsetter, sier Torgersen.

Til slutt påpeker han at noe av det viktigste i byggeprosjekter framover vil være å øke brukermedvirkningen.

Partnerne i Alliance arkitekturstudio AS, fra venstre til høyre:
Tarjei Halvor Torgersen, Angelica Kveen, Asger Hedegaard Christensen, Peter Constantineanu