Bygg21 Magasin 2019 | SAMMEN SETTER VI STANDARDEN | A4. Verdens mest bærekraftige kontorbygg – Jets
1357
page-template-default,page,page-id-1357,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-14.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Bilde: Nigel Young/Foster + Partners

Verdens mest bærekraftige kontorbygg sparer 25 millioner liter vann i året

Finansmediagiganten Bloombergs nye europeiske hovedkvarter har satt en ny standard for hva et bærekraftig kontorbygg kan være. Med et kompromissløst fokus på bygningens miljøavtrykk har Bloomberg oppnådd en rekordhøy poengsum fra BREEAM, verdens ledende sertifiseringssystem for miljøsertifisering av bygg. Et resultat som kårer Bloomberg-bygget til verdens mest bærekraftige kontorbygg.

Det anerkjente arkitektkontoret Foster + Partners fikk utfordringen med å realisere Michael R. Bloombergs ambisjoner. Grunnleggeren av nyhets- og markedsdatabyrået Bloomberg LP, var opptatt av å prioritere bærekraft helt fra starten. Han hadde en klar visjon om hva han ønsket å oppnå, og uttalte: – Vi mener miljøvennlige løsninger er like bra for firmaet som de er for planeten. Fra første dag var målet å presse grensene for bærekraftige kontorbygg, og dermed skape et sted som gleder og inspirerer våre ansatte.

Norskutviklet vakuumsystem sentralt i London

Et innovativt og komplekst vannsparingssystem er sentral i byggets bærekraftige strategi, og kombinerer vakuumteknologi, gjenbruk av gråvann og oppsamling, behandling og gjenbruk av regnvann. Flere konsept ble vurdert og testet i utviklingsfasen og etter en prosess med sterk konkurranse, ble vakuumløsningen fra Jets Vacuum AS valgt for byggets sanitæranlegg.

I forretningsbygg går så mye som 60% av totalt vannforbruk til toaletter og urinaler. Med det innovative, norskutviklede vakuumsystemet reduserer en dette med opptil 90%. I et bygg med over 4,000 ansatte og over 500 toaletter og urinaler, ville dette være nok til å redusere miljøavtrykket betraktelig.

Avanserte løsninger for vannsparing

Visjonen om å presse de bærekraftige løsningene til det ytterste gjorde derimot at Bloomberg-bygget tok i bruk enda flere avanserte løsninger for vannsparing: Oppsamling av regnvann fra taket, vann tappet fra kjøletårn, samt gjenbruk av vann fra håndvasker og dusjer. Resultatet av dette er at i dette gigantbygget, med sine 102,000 m2 med kontorer og næringslokaler, skylles ikke én eneste dråpe med vann fra hovedvannledningen i do.

I tillegg til drastiske kutt i vannforbruket har vakuumsystemet flere fordeler for slike byggeprosjekt. Vakuumdrenering er ikke avhengig av tyngdekraften, og dette, kombinert med mindre rørdiameter, gir svært god fleksibilitet i plassering og installasjon.

”Outstanding” miljøklassifiering

Under vurderingen utført av BREEAM, ble vakuumløsningen fremhevet og gitt ekstra poeng for innovasjon. Bygget fikk karakteren “Outstanding” med 99.1% prosentpoeng – den høyeste poengsummen tildelt et større kontorbygg noensinne.

Bloomberg-bygget er et landemerke; ikke bare på grunn av sin særegne arkitektur i Londons finansdistrikt, men som en ny standard for bærekraftige kontorbygg over hele verden.