I iveren etter å komme i gang med å reise bygget, er det lett å ta forhastede beslutninger. Det koster dyrt i byggeprosjekter som tradisjonelt er en serie med manuelle operasjoner som skal utføres av mange forskjellige aktører med forskjellig bakgrunn og ulike ferdigheter, ofte med til dels motstridende interesser. Industrialisering handler først og fremst om å få så god flyt gjennom hele byggeprosessen, at alle aktører blir nødt til å tenke helhetlig og jobbe sammen som et team.
I gamle dager, med færre spesifikasjoner av tekniske løsninger og lave krav til dokumentasjon, gikk det an å holde noenlunde oversikt over byggeprosessen med manuelle systemer. I dag er byggeprosjekter atskillig mer komplekse. Informasjonsmengden som skal håndteres og deles, er enorm. Det er også mange flere involverte parter, både selskaper og personer, ofte med høy grad av spesialisering. Det stiller større krav til kompetanse hos de sentrale aktørene for at de skal kunne ta de rette beslutningene om hvilke prosesser, verktøy og produksjonsmetoder som er optimale for å nå prosjektets mål.
Planlegging er avgjørende
Veilederen Tenk nytt – bruk kjente løsninger viser hvordan det er mulig å få full kontroll på hele byggeprosessen allerede fra start. Prinsippet er det samme for både små og store byggeprosjekter: Industrialisering handler ikke bare om å ta i bruk digitale hjelpemidler, men like mye om hvordan du planlegger og organiserer prosjektet. Selv et så anvendelig og lett tilgjengelig verktøy som BIM gir ikke full uttelling om det ikke blir tatt i bruk fra start og oppdatert underveis. Med god planlegging og et helhetlig blikk på byggeprosessen, blir det også mye enklere å se hvor det lønner seg å standardisere løsninger og å automatisere hele eller deler av produksjonen. De tre viktigste stikkordene for planleggingen er: tidlig, tidlig, tidlig.
Mange har allerede hatt suksess med å håndtere den økende informasjonsmengden ved å ta i bruk digitale verktøy, metoder og prosesser. LEAN-prinsippene og involverende planlegging har hatt samme effekt og bidratt til en mer industrialisert tankegang hvor man underveis deler all informasjon med dem det er relevant for. I praksis innebærer dette hyppig avsjekk av leveranser og status gjennom hele prosjektperioden.
Industrien viser vei
Byggebransjen har mye å lære av industrien. For at en eller flere råvarer skal bli et ferdig produkt, må hele produksjonsprosessen planlegges til minste detalj. Derfor har vi valgt å bruke prinsippene fra industriproduksjon til å illustrere hvordan det er mulig å få tilsvarende flyt i byggeprosjekter.
Industrialisering av byggeprosjekter er i praksis å planlegge og gjennomføre en prosess som mest mulig gjentar bruk av standardiserte løsninger, industrielle metoder og digitale verktøy. Hensikten er å sikre høy produktivitet og kvalitet gjennom effektive innkjøp, rask produksjon og god dokumentasjon.
Fem dimensjoner
Etter å ha gått igjennom en rekke studier av industrielle prosesser, også innen andre bransjer, har Bygg21 tatt utgangspunkt i fem dimensjoner for industrialisering som SINTEF utarbeidet i 2017.
Virksomheter som har greid å industrialisere hele eller deler av byggeprosessen, har erfart at arbeidet må bygge på disse dimensjonene. Det er også en forutsetning at vurderingene av og beslutningene om hvordan de skal brukes, blir truffet helt i starten av prosjektet. De fem dimensjonene og hvordan de henger sammen, er nærmere forklart i denne veilederen.
Det første steget
En byggeprosess er en sammenhengende og delvis parallell kjede av beslutninger og handlinger. «Alt henger sammen med alt.» Derfor vil det å begynne med å utvikle en eller to av dimensjonene erfaringsmessig dra med seg behovet for å utvikle flere. Prinsippet er det samme som å gå: du må ta det første steget for å tiltrekke deg muligheten for det neste, og det neste … og så videre. Før dere vet ordet av det er dere på god vei inn i nye og enda mer effektive og lønnsomme arbeidsmetoder.
Anbefalingene som blir gitt i denne veilederen baserer seg på to av rådene med tilhørende tiltak som ble gitt i rapporten Industrialisering av byggeprosjekter, og som ble adressert til næringen.
Tiltak 1: Tenk og planlegg industrielt fra start – krev at det tas i bruk industrielle metoder og verktøy.
Tiltak 2: Organiser prosjektet slik at alle viktige beslutninger og aktører kommer tidlig inn i prosessen.
Tiltak 3: Bruk og berik BIM gjennom alle faser av byggeprosessen. Etabler en «Digital tvilling» å bygge etter og til bruk i byggets driftsfase.
Tiltak 1: Byggherrene må stille krav til at alle aktører i prosjektet bruker åpne, etablerte standarder for produktsøk, kjøp og leveranser.
Tiltak 2: Bruk åpne standarder (GS1) for unik vareidentifisering og lokalisering på byggeplassen.
Startpunktet for å kunne få til dette er at byggherren har etablert en prosjektstrategi med klare mål om hvorfor prosjektet settes i gang og hva som er målet med prosjektet. Dette gjelder for alle typer prosjekter, uavhengig av størrelse, kompleksitet og kontraktstyper.
Erfaring med industrialiserte byggeprosjekter tilsier at byggherre og prosjekteier må ha tilstrekkelig kompetanse på området for å kunne stille konkrete krav til dem som skal gjennomføre byggeprosessen på en måte som oppfyller prosjektets forretningsmessige mål og samtidig tilfredsstiller brukerens behov.
Det innebærer at også arkitekter, rådgivere, entreprenører og leverandører må ha den nødvendige kompetanse til å tenke industrielt både under planlegging, prosjektering og produksjon av bygget. Dette vil også stimulere leverandørene til å utvikle nye, innovative produkter, løsninger og konsepter. Følgende avklaringer må gjøres:
I veilederen Tenk nytt – bruk kjente løsninger får du vite enda mer detaljert hvordan du kan organisere de fem dimensjonene så de spiller sammen. Da vil du sannsynligvis også oppdage hvor det erfaringsmessig er lettest «å hoppe over gjerdet» som hindrer dere i å tre inn i en ny industrialisert verden, der det er mulig å bruke digitale hjelpemidler systematisk og planmessig, og frigjøre store ressurser som brukes til å bygge bedre, billigere og mer bærekraftig.