Bygg21 Magasin | A7 Omsorgsbygg
790
page,page-id-790,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Lia4
Nye Lia barnehage på Ellingsrudåsen. Foto: kristin Svorte.

Å bygge stille og miljøvennlig:  Lia barnehage

I Harald Sohlbergs vei, et steinkast fra Ellingsrudåsen t-banestasjon, ligger nye Lia barnehage – en miljøvennlig perle i nærmiljøet med plass til 130 barn og 33 ansatte.

– Dette er et miljøprosjekt, slår prosjektleder Flemming Idsøe i Omsorgsbygg fast.

– I byggeperioden har vi vært opptatt av å redusere både utslipp og støybelastning for nærmiljøet. God planlegging har vært avgjørende, sier Idsøe.

Blant tiltakene som har vært gjennomført er et system for håndtering av overflatevann som er mindre plasskrevende enn vanlig. Det har i sin tur ført til mindre graving og derved mindre transportbehov ut og inn på byggeplass. Fjell har blitt sprengt vekk i stedet for å pigges. Tomgangskjøring har vært forbudt i anleggsperioden, og byggeplassen har vært fossilfri.

– Bruk av elektrisk drift, bergvarme og biodiesel har redusert den lokale forurensningen betydelig. Det har hele veien dreid seg om å redusere påvirkningen på nærmiljøet, sier Idsøe.

Nå står barnehagen ferdig, og det er blitt et miljøbygg med sterke kvaliteter. Miljøtenkningen har gjennomsyret prosjektet fra dag én, og dette skal være et bygg det er godt å være i og godt å jobbe i, sier Idsøe.

– Vi har blant annet valgt å bygge med en takhøyde på godt over tre meter. Det skaper en god romfølelse, og gjør også at ventilasjonen blir mer effektiv. Det gir bedre inneklima og sparer både energi og penger, sier Idsøe.

I tillegg er det lagt vekt på store vindusflater, som både gir godt dagslys og reduserer behovet for kunstig belysning. Igjen er energi og penger spart.

– Lia barnehage er bygd som plusshus, og bygget produserer mer energi enn det bruker, forteller Idsøe. Solcellepaneler produserer strøm til drift av barnehagen, og overskuddsenergi selges til Hafslund. Siden prisen for overskuddstrøm er lav, er det installert batteribanker i barnehagen for å kunne utnytte mer egenprodusert energi.

– Solcellene lader batteriene også utenom åpningstid, slik at barn og voksne kommer til fulladede batterier når dagen begynner. Hele 70 prosent av energibehovet dekkes av vår egen produksjon gjennom hele året, sier Idsøe.

– I tillegg pumper vi overskuddsvarme på sommeren ned i tre jordbrønner. Varmen herfra hentes opp igjen på vinteren.


For Omsorgsbygg er Lia barnehage et godt prosjekt hvor grensene er tøyd. Det får barn og voksne i barnehagen nyte godt av.

– For vår del tar vi med erfaringene herfra videre til andre prosjekter, slik at vi bidrar til at Oslo blir en grønnere og bedre by, sier Idsøe.

 

Flemming Idsøe_2017
Flemming Idsøe, prosjektleder i Omsorgsbygg
Logo