Bygg21 Magasin | A3 Backe
786
page,page-id-786,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
ARTIKKELANNONSE
Rendra - EA - Backe Eiksmarka og Lysaker -3593
Bruk av digitale hjelpemidler på byggeplass. Foto: Rendra AS

Heldigitaliserer bransjen

Med støtte fra Norges Forskningsråd skal Backe Entreprenør sammen med SINTEF, LEAN Communication og Handelshøyskolen BI utvikle en digital samhandlingsplattform for byggebransjen. – Byggenæringen er lei av å bli betraktet som dårligst i klassen, sier prosjektleder og strategi- og utviklingsdirektør Mårten Skällenäs i Backe.

– Byggebransjen har noen av de råeste produktene, men vi sliter fortsatt med for lav produktivitet, økende kostnader og utstrakt bruk av gammeldagse, analoge prosesser. Så langt har utviklingen i boligprisene reddet situasjonen, sier Skällenäs, som mener det er nødvendig å ruste bransjen for en endret markedssituasjon.

Samarbeid er nøkkelen

– Vi tror at tettere samarbeid mellom aktørene i et prosjekt er en nøkkel til høyere effektivitet. I dag er aktørene ofte spredt over hele landet, og ofte opptatt av å fremme egne interesser. Resultatet er for dårlig koordinering og samhandling i prosjektene – det er det vi vil gjøre noe med, sier Skällenäs.

– Vi tar sikte på å etablere en heldigital prosjektmodell med tilhørende IT-plattform som kan benyttes av alle i bransjen, sier han.

Prosjektet er inndelt i flere faser, og strekker seg over fire år. Første skritt er en detaljert beskrivelse av hele byggeprosessen, fra salgsprosess til overlevering og drift. Hvordan ser en heldigital byggeprosess ut? Det er spørsmålet prosjektet ønsker å besvare. Basert på denne prosessbeskrivelsen er målet å bygge en digital plattform – den digitale tvillingbyen – som vil ha som oppgave å sikre optimal dataflyt mellom aktører og systemer. Dataene skal kunne benyttes av alle involverte.

Systemer må snakke sammen

I dag er det en rekke forskjellige fagsystemer som fungerer parallelt, uten å kommunisere godt med hverandre, sier Skällenäs, som minner om at så mange som 50 leverandører kan være involvert i ett og samme prosjekt.

– Målet er at alle skal kunne klikke seg inn og få opp en replika av bygget. Alle faggrupper kan da hente relevante data fra den samme modellen, i et system som fremmer kommunikasjon mellom alle aktører, sier han.

Prosjektets tredje fase handler om implementering, og vil fokusere på hvordan organisasjoner skal ta i bruk det nye verktøyet.

– Dette er et prosjekt som vil komme hele bransjen til gode. For mange vil det kanskje være uvant å tenke så stor grad av samarbeid, men vi ønsker å dele resultatet av dette arbeidet med hele bransjen, til beste for alle, slår Skällenäs fast.

Klart i 2022

Med start i mai 2018 tar prosjektet sikte på å kunne presentere resultatet i 2022. Med full støtte fra toppledelsen i Backe skal Skällenäs styre mot en heldigitalisert byggefremtid på heltid de neste fire årene.

– Det er spennende og føles bra. Jeg trives godt med å tenke litt utenfor boksen og gleder meg til å gjennomføre dette prosjektet sammen med mange dyktige folk, avslutter Skällenäs.

 

Mårten Skällenäs
Mårten Skällenäs er prosjektleder og strategi- og utviklingsdirektør i Backe AS.
Backe-vertikal-positiv-rgb-01