Bygg21 Magasin | 05 Åtte grønne OBOS-etasjer i massivtre
677
page,page-id-677,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
Arkitekturkonkurranse Våronnveien 17_VÅRONNA NABOLAG_visualisering 01
Våronnveien 17 – leilighetsbygg i massivtre. Ill.: Helen & Hard.

Åtte grønne OBOS-etasjer i massivtre

Det åtte etasjer høye OBOS-bygget Våronnveien 17 på Manglerud i Oslo er et eksempel på gode kvalitets- og bærekraftprinsipper i praksis. Med dette FutureBuilt-prosjektet vil OBOS bidra til bærekraftig byutvikling. Leilighetsbygget på åtte etasjer skal bygges i massivtre – og svarer på Bygg21s kvalitetsprinsipper på de fleste områder.

Å bygge grønt er å ta samfunnsansvar, sier arkitekt Hans Dahl, som er prosjektutvikler i OBOS.

– Vi ønsker å være med på å bevege bransjen, og et av de overordnede målene med Våronnveien er å redusere klimagassutslippene med minst 50 prosent, sier han.

Prosjektet reflekterer dette både i materialvalg, energiløsninger og transportmuligheter. Bygget skal oppføres i massivtre, ha passivhusstandard og hente energi fra både solcellepaneler og jordvarme. Det er videre planlagt mer enn tre sykkelparkeringsplasser per leilighet. Kollektivtransport er tilgjengelig et steinkast unna via Manglerud T-banestasjon. Det skal ikke bygges parkeringskjeller, men to ladepunkter for el-bil inngår i prosjektet, sammen med bildelingsordning i regi av Avis.

– Tre er naturens eget byggemateriale og binder CO2, noe som gir en positiv klimaeffekt og godt inneklima, sier Dahl.

Tre er også et fleksibelt og godt materiale å bygge i og gir stor arkitektonisk frihet, sier han.

– Dessuten kan det gi raskere bygging, ved at vi bestiller prefabrikkerte elementer. Tre er også et lett materiale, og er særlig velegnet når grunnforholdene er dårlige. Transporten blir dessuten billigere og skaper mindre utslipp, sier han.

– Når det gjelder transport, vil løsningene både være gode for beboerne, samtidig som de vil belaste miljøet minimalt.

Men det er ikke bare materialvalg, energiløsninger og transporttilbud som skiller Våronnveien fra vanlige leilighetskomplekser. – I dette prosjektet har vi lett etter smarte måter å bo på, sier Dahl. Små leiligheter med smarte løsninger i kombinasjon med fellesarealer som gjestehybel, bibliotek/selskapslokaler og vaskeri vil fremme sosial omgang. I første etasje er det satt av plass til et fellesareal der beboerne kan avgjøre bruken.

– Vi ser at fellesarealer som skaper sosial kontakt og gir beboerne tilbud de ellers ikke ville hatt, tar av sørover i Europa. Dette er et tiltak både for å tilby mer, og for å skape et tilbud for de som kanskje føler på ensomheten i den moderne byen, sier Dahl.

Halvparten av leilighetene i prosjektet vil ha lysinnfall fra to vinkler, mens de øvrige får gode lysforhold gjennom store og sjenerøse vindusflater. Lydisolering og brannsikkerhet blir utredet.

– En del kan være skeptiske til brannsikkerheten i et bygg av tre på åtte etasjer. Men massivtre beholder bæreevnen sin lenge. Våre eksperter mener at med sprinkling av alle etasjer vil dette hensynet være ivaretatt med såpass små boenheter. Lydisolering mellom etasjene er en utfordring som vi jobber med for å løse på en god måte, samtidig som vi bevarer mest mulig av trekonstruksjonene. I bymiljø vil det naturlig nok være en viss støypåvirkning fra trafikk, men det vil gjennomføres tilstrekkelig tiltak slik at boligene kommer inn under eksisterende regelverk, sier Dahl.

Håper vi får tegninger av bygget, gjerne med «synlig» konstruksjon i reisverk.

Tre er naturens eget byggemateriale og binder CO2, noe som gir en positiv klimaeffekt og godt inneklima