Bygg21 Magasin | 02 Bygg21 – en imponerende dugnad
674
page,page-id-674,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
24183867048_b2a7870713_o
Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland er imponert over Bygg21s arbeid.

Bygg21 – en imponerende dugnad

«Sammen bygger vi fremtiden.» Bygg 21s strategi er mer aktuell enn noen gang.

Bygg- og eiendomsbransjen er en av Norges mest betydningsfulle næringer, med over 230 000 ansatte og en omsetning på flere hundre milliarder kroner.

Å kjøpe eller bygge seg bolig er de fleste norske familiers største investering. Bygg og eiendom utgjør også en veldig stor andel av hele samfunnets verdier. Bransjen er samtidig landets største distriktsnæring, og leverer noe av det viktigste vi trenger i et land som vårt: Gode og varme boliger, trivelige kontorer, næringslokaler og ikke minst inne- og uteområder der vi skal tilbringe fritiden vår.

Mange av oss tar dette som en selvfølge. Vi vet lite om alt som ligger bak et godt og bærekraftig bygg. Det er mange som er involvert fra den første ideen om et boligområde eller et forretningsbygg tar form, til vi kan ta byggene i bruk. Arkitekter, ingeniører, jurister ved kommunens plan- og bygningskontorer, naboer og advokater er med. Politikere, fylkesmenn, rådgivende ingeniører, entreprenører, byggmestere, snekkere, murere, elektrikere, rørleggere, flisleggere, malere og en rekke andre håndverkere har viktige roller.

En av hovedutfordringene er å få alle aktørene til å samarbeide på en måte som gjør at både brukernes, aktørenes og fellesskapets interesser blir ivaretatt. Ofte oppstår det kostbare konflikter fordi ulike syn ikke er avstemt tidlig nok. Her kommer Bygg21 inn i bildet, i kraft av å være en uavhengig rådgiver for å effektivisere næringen i møte med myndighetene.

Som kommunal- og moderniseringsminister følger jeg Bygg21 tett. Jeg ser at prosjektet i seg selv er et godt eksempel på at det er mulig å bygge et konstruktivt samarbeid mellom myndigheter og kommersielle aktører til felles beste. Bygg21 er blitt en imponerende dugnad, her skaper dere forbedringer gjennom å fremheve de gode løsningene, og ved å gjøre såkalt «beste praksis» til felles eie.

Vi vet at mange av løsningene ikke må finnes opp, de eksisterer allerede i dag. Utfordringen er at de ennå ikke er tatt i bruk av mange nok. Norsk byggenæring har veldig gode forutsetninger for å bli verdensledende på kvalitet, kostnadseffektivitet og bærekraft. Et av nøkkelgrepene er digitalisering. Det handler først og fremst om å dele og bruke det som allerede er tilgjengelig av kunnskap, teknikk og annen kompetanse.

Med det Bygg21 har levert til nå av konkrete forslag til forbedringer, er jeg optimistisk på vegne av både næringen og fellesskapet. Det er innbyggerne som skal nyte godt av Bygg21s arbeid, i form av enda bedre, billigere og mer bærekraftige boliger, næringsbygg og områder. Bygg21 leverer på sin strategi – sammen bygger vi fremtiden.

Monica Mæland

Kommunal- og moderniseringsminister

En av hovedutfordringene er å få alle aktørene til å samarbeide på en måte som gjør at både brukernes, aktørenes og fellesskapets interesser blir ivaretatt.