Bygg21 Magasin | 01 Kraften i Beste praksis
413
page,page-id-413,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Kraften i Beste praksis

Bygg21 er en unik konstruksjon, tuftet på noe av det beste i norsk demokrati hvor staten ikke går inn og styrer eller dikterer, men bidrar til å legge til rette for de som skal gjøre jobben.

Bygg21 har et tydelig mandat fra regjeringen om å finne ut hvordan bygg- og eiendomsbransjen kan redusere kostnadene sine, og samtidig levere enda bedre og mer bærekraftige bygg og områder der folk kan bo, arbeide og drive med fritidsaktiviteter.

Et slikt arbeid kunne fort endt med at det ble nedsatt et eller flere ekspertutvalg som klekket ut en haug med smarte løsninger, og fortalte hva og hvordan bransjens aktører skulle ha jobbet. Alle som har erfart en slik tilnærming, vet at det ikke fungerer.

Bygg21 har valgt den motsatte arbeidsformen. Vi har stor tilgang til løsninger og Beste praksis som ennå ikke er tatt i bruk. De er skapt og skapes daglig av bransjen selv. Samtidig er næringen innovativ og på konstant jakt etter nye metoder og løsninger, – ikke minst digitale muligheter. Bygg21s oppgave er å finne dem og gjøre dem til felles-eie og iverksette ulike tiltak for at flest mulig skal ta dem i bruk.

I Norge fungerer de fleste av oss best når vi får gjøre det vi har funnet på selv (eller i det minste tror vi har oppfunnet på egenhånd). Selv om vi er omgitt av mange lover og regler som skal bidra til å regulere fellesskapets interesser, har vi stor frihet til å velge. Dette gir oss eierskap og gjør oss mer ansvarlige.

Bygg21 jakter på balansen mellom friheten til å velge selv og næringens behov for å utvikle seg industrielt. Tross vår egenart må vi på en mer systematisk måte gjenbruke Beste praksis, selv om denne er hentet fra konkurrentene og andre. Bygg21 jakter derfor ikke på feil og mangler, men på det positive motstykket. Hva er Beste praksis på områder der det kan være nødvendig og lønnsomt å bli enda bedre?

Jeg hører ofte folk si at det er bra vi gjør feil, så vi lærer. Og ja, det kan absolutt være noe å lære av feiltrinn. I det minste lærer vi enda mer om hva vi ikke skal gjøre. Problemet er at læring ved prøving og feiling er den mest kostbare måten å lære på.

I Bygg21 tror vi at veien til de beste løsningene blir atskillig kortere og mer lønnsomme for alle når vi lærer av hverandre. Min erfaring etter mange tiår i bygg- og eiendomsbransjen, er at alle – store eller små – er gode på noe, men ingen er gode på alt. Derfor er det så viktig å dele Beste praksis gjennom åpenhet, tillit og samarbeid. Den som gir – den får.

Gjennom arbeidet med Bygg21 er jeg så heldig å treffe mange forskjellige mennesker og virksomheter – ikke minst gjennom utdeling av Bygg21s hammer for beste praksis. Det som stadig slår meg er hvilken kraft det ligger i å anerkjenne og dele gode erfaringer. Ikke bare fordi verdifull kompetanse blir felles-eie, men også fordi det skaper ekstra stolthet og motivasjon – de aller viktigste faktorene for å skape gode resultater.

Jeg gleder meg allerede til å se og høre vinnerne av Gullhammeren 2018 som skal kåres på
Det Norske Byggemøtet 17. oktober i år!

tiltnes
Sverre Tiltnes
Direktør Bygg21
Bygg21 jakter på balansen mellom friheten til å velge selv og næringens behov for å utvikle seg industrielt.